حجاب وعفاف و بیداری اسلامی
هروقت دیدی تنها شدی بدون خدا همه رو بیرون کرده تا خودت باشی و خودش ...

برخی گفته‌اند حجب و حجاب هر دو مصدر و به معنای پنهان کردن و منع از دخول است و به عنوان شاهد آیه شریفه «و من بیننا و بینک حجاب»‌(فصلت، آیه ۵) را ذکر کرده‌اند. در دیگر کتاب‌های لغت حجاب را به معنای پرده آورده و نوشته‌اند: امراه محجوبه؛ زنی که پوشانیده است خود را به پوشاندنی. 
با توجه به معانی ذکر شده در می‌یابیم حجاب امری ظاهری و در ارتباط با جسم است، اگرچه این پوشش برخاسته از اعتقادات و باورهای درونی افراد است ولی ظهور در نشئه مادی و طبیعی دارد یعنی پوشش ظاهری افراد و بویژه زنان را حجاب می‌گویند که مانع از نگاه نامحرم به آنان می‌شود. عفاف نیز دارای معانی گوناگونی است که در مجموع تعریف کاملی را به ما خواهد داد. راغب اصفهانی در مفردات القران می‌نویسد: العفه حصول حاله للنفس تمتنع بها غلبه الشهوه؛ عفت حالتی درونی و نفسانی است که توسط آن از غلبه شهوت جلوگیری می‌شود. 
البته قابل ذکر است که در قرآن کریم از واژه عفت در دو معنا استفاده شده است، گاه به معنای خود نگهداری و پاکدامنی است و گاه «عفت» به معنای قناعت آمده و مسائل مالی مورد نظر است. آنچه در این مقاله مورد نظر ماست مفهوم اولی است یعنی خود نگهداری از شهوت و مسائل جنسی؛ اگرچه می‌توان برای هر دو معنا واژه عفت را آورد و ضرری به مفهوم آن نمی‌خورد. از مجموع معانی ذکر شده برای حجاب و عفاف می‌توان نتیجه گرفت که عفاف نوعی حجاب درونی است که انسان را از گناه باز می‌دارد. 
حفظ چشم، گوش، قلب و تمامی اعضا و جوارح از هرگونه خطا و گناه عفاف است که حاصل این عفت و حجاب درونی، پوشش ظاهری است؛ به تعبیری لطیف‌تر حجاب میوه عفاف است و عفاف ریشه حجاب. برخی افراد ممکن است حجاب ظاهری داشته باشند ولی عفاف و طهارت باطنی را در خویش ایجاد نکرده باشند. این گروه از حجاب، تنها پوسته‌ای و ظاهری بی‌معنا دارند و از سوی دیگر کسانی هستند که ادعای عفاف کرده و با تعابیری همچون؛ من قلب پاکی دارم، خدابا قلبها کار دارد، آدم باید چشمش پاک باشد و... خود را سرگرم کرده و مصداق «لیفجر امامه»‌(بلکه انسان می‌خواهد آزاد باشد و گناه کند- قیامت آیه ۵) می‌شوند. 
انسان‌هایی چنین باید در قاموس اندیشه خود نکته‌ای اساسی را بنگارند و آن این است که درون پاک، بیرونی پاک می‌پروراند و هرگز قلب پاک موجب بارور شدن میوه ناپاکی به نام بی‌حجابی و بدحجابی نخواهد شد. امام خمینی(ره) پیام‌آور ارزشهای الهی درباره حجاب و عفاف می‌فرماید: «توجه داشته باشید حجابی که اسلام قرار داده است برای حفظ ارزش‌های شماست. هرچه را که خدا دستور فرموده است- چه برای مرد و چه برای زن- برای این است که آن ارزش‌های واقعی که اینها دارند و ممکن است به واسطه وسوسه‌های شیطانی یا دست‌های فاسد استعمار پایمال شوند این ارزشها زنده بشوند.»

نقش زن مسلمان ایرانی در بیداری اسلامی

هویت انسانی بخشیدن به زن و ترویج فرهنگ حجاب اسلامی و حضور فعال زنان محجبه ایرانی و غیرایرانی درعرصه‌های اجتماعی در سه‌دهه اخیر، از نتایج مهم و قابل تأمل انقلاب اسلامی ایران است. این امر، نه تنها در بعد داخلی، بلکه در بعد خارجی نیز تاثیرات چشمگیر و غیرقابل انکاری را بر جای گذاشته است. تصویر متفاوتی که انقلاب اسلامی از زن ارائه کرد، تاثیرات بسیار مهمی در بعد بین الملل، و تغییر نگرش جهانی به زن برجای گذاشت؛ جهان متوجه شد زن مسلمان ایرانی خانه نشین و منفعل نیست و در عرصه‌های اجتماعی و حتی سیاسی نقش مهم و تاثیرگذاری را برعهده دارد. خانم دانیل کشار، مدیر جشنواره مونترال کانادا می‌گوید: «متاسفانه تصویری غلط از حضور زنان در ایران، در ذهن خارجی‌ها وجود دارد، آنان فکر می‌کنند زنان ایرانی فعالیت‌های چندانی ندارند و فقط در خانه می‌نشینند و خانه‌داری می‌کنند.»
بعد از انقلاب اسلامی ایران، حضور همیشگی زنان در صحنه، موجب کمرنگ شدن نگرش‌های منفی درباره زنان مسلمان شد. روزنامه نیویورک تایمز، جنبش احیای حقوق اسلامی زنان در کنفرانس جهانی پکن را جالب‌ترین پدیده کنفرانس معرفی می‌کند که همه جهانیان را سخت تحت تاثیر قرار داده است، زیرا سخنرانانی که از دنیای اسلام آمده بودند حرف‌های مهمی درباره زنان برای گفتن داشتند. در این کنفرانس، سخنرانی یک زن محجبه ایرانی تحسین حضار را برانگیخت و تاثیرات قابل توجهی روی دیگران بر جای گذاشت. قضاوت‌ها هم نشان می‌دهد حضور جهانی زنان مسلمان ایران در عرصه‌های جهانی توأم با موفقیت بوده است.
هانیه ترکیان از آمریکا تلاش زن مسلمان ایرانی در ارائه الگوی زن مسلمان به جهانیان را موفق می‌داند؛ همان گونه که احمد هوبر می‌گوید: «آنچه در ایران با آزاد کردن زن رخ داده در همه جای جهان تاثیر گذاشته است.» 
پس از انقلاب اسلامی ایران، حجاب اسلامی زنان ایران بیشترین تاثیر را بر دنیای اسلام گذاشت. لیز مارکوس اعتراف می‌کند تمایل و افزایش رویکرد به حجاب اسلامی در اندونزی یکی از تاثیرات مستقیم پخش تصاویر زنان مبارز ایرانی از رسانه‌های گروهی این کشور است، او می‌گوید: «تقلید از حجاب بانوان ایرانی در اندونزی به تدریج به یک مدل تبدیل گردیده و هم اکنون در میان دانشجویان دانشگاه‌ها هواداران بسیاری یافته است.» یکی دیگر از تاثیرات حجاب اسلامی زنان انقلابی ایران، بر زنان ترک است. زنان ایرانی الگویی برای زنان ترک شده و آن‌ها را به شرکت در تظاهرات خیابانی و شعارگویی در خیابان‌ها و حضور در فعالیت سیاسی با رعایت حجاب و پوشش اسلامی ترغیب کرده است. پوشش زنان انقلابی و مسلمان ایران بر لباس و به ویژه روسری در بعضی از کشورهای خلیج فارس، به طرزعمیقی تاثیرگذاشته است؛ به گونه‌ای که در سال‌های اخیر، تعداد دانشجویان با حجاب در دانشگاه‌های اردن افزایش یافته و در لیبی گرایش به حجاب افزایش چشم‌گیری داشته است. طبق نظرسنجی دانشگاهی که اخیرا در دانشگاه‌های اروپایی صورت گرفت، ضریب آرامش و امنیت روانی دختران و زنان محجبه از دیگر دانشجویان بیشتر و فعالیت اجتماعی در نظر آنان آسان‌تر است.
بنابراین بدون تردید، حجاب اسلامی ایرانی به اقصی نقاط جهان و به ویژه کشورهای اسلامی سرایت کرده است، و این یکی از تاثیرات بی‌بدیل انقلاب اسلامی و زنان انقلاب ایران در نشر و ترویج ارزش‌های اسلامی در جهان و مخابره آن به یکایک انسان‌ها است. موفقیت در انتقال این فرهنگ و ارائه آن به جهانیان و پافشاری بر روند جهانی‌سازی ارزش‌ها باعث شد قدرت‌های جهانی و ضد دین به شدت احساس خطر کنند و به مقابله با فرهنگ اسلامی برخیزند، تا شاید بتوانند مانع از بیداری اسلامی جهانیان و از جمله تاثیرگذاری روی زنان شوند. از جمله را‌ه‌کارهای آنان می‌توان به تصویب قانون ممنوعیت حجاب، ایجاد موج اسلام هراسی به طور گسترده در جهان، مخدوش کردن چهره زنان و مردان مسلمان و... اشاره کرد. اما هیچ کدام از اینها تاکنون نتوانسته مانع از گرایش جهانیان به حقیقت شود. امروزه زنان بسیاری را می‌بینیم که با حجاب اسلامی در تظاهرات‌ها علیه دولت‌های دیکتاتورمنطقه مانند یمن، بحرین، مصر و ... شرکت می‌کنند و اسلام خواهی را با صدای بلند فریاد می‌زنند؛ زنانی که با عزم و ارداه پولادین‌شان نه تنها جهان را به حیرت واداشته، بلکه الگوی زنان آمریکایی و اروپایی برای مقاومت در برابر دولت‌هایشان شده‌اند.
ان حزب الله هم الغالبون.

منابع:
انقلاب اسلامی و ارئه الگویی مطلوب از زن مسلمان،معصومه عسگری،ماهنامه پیام زن،فروردین1384
زن در جامعه معاصر ایرانی،عباس دلال،همان
زنان ایرانی از نگاه زنان غیر ایرانی،محبوبه پلنگی،همان
چهره زن ایرانی در مطبوعات بیگانه، معصومه راغبی،همان

 

>>>لینک خبر<<<


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







مربوط به موضوع : <-CategoryName->
نویسنده گروه فرهنگی حجاب فاطمی در شنبه 26 بهمن 1392 |
موضوعات مطالب
آرشیو مطالب
پیوندهای وبگاه

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان حجاب فاطمی و آدرس hejabfatemi.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





برچسب‌ها